24 Ekim 2013 Perşembe

FAN ÖZELLİKLERİ VE ÇEŞİTLERİ

Fan Çeşitleri

Kasafanları genel olarak birkaç büyüklükten oluşur. Standart büyüklükler8cm, 9cm, 12cm , 22cm olarak sıralayabiliriz. Daha büyük olarak yankapağı komple kaplayan fanlar da vardır ancak bunlar genelde kasa ilebirlikte geldiği için konuya dahil etmedim.


-Çalışma Biçimleri-

Geleneksel olarak kasa fan'ları, havayı bir yöne doğru iletmek için kullanılırlar.Havanın hangi tarafa iletildiğini fanın üzerindeki ok işareti sayesinde anlayabilirsiniz. Standart bir kasada ön fan ve sol kapaktaki işlemcinin tam üstüne gelen fan kullanılmayabilir. Ancak hazır sistemlerde bile kasanın arkasındaki egzoz görevi gören fan mutlaka zorunludur.

Ön fan: Kasanın en önünde, genelde 12cm olarak kullanılan fan'dır. Bu fanın görevi, kasanın içine taze ve soğuk havayı üflemektir.

Arka (egzoz) fan: Kasanın arkasında, power supplyin hemen altında bulunur. Görevi, kasa içerisindeki sıcak havanın dışarı atılmasını sağlamaktır. Çoğu kullanıcı önemsemese bile aslında pc bileşenlerinin sağlıklı çalışması açısından oldukça gereklidir.

Sol taraftaki (airduct) fan: Kasanın sol kapağında, işlemcinin tam üzerine denk gelen fan'dır. Görevi işlemci fanına soğuk hava sağlamaktır.

İŞLEMCİ(CPU) NEDİR ?

CPU ( Central Process Unit ) yani Merkezi İşlem Birimi’dir. İşlemci için bilgisayarın beynidir diyebiliriz. Adından anlaşıldığı gibi bilgisayardaki işlemleri gerçekleştiren ve gerekli yerlere gönderen elemandır.Konuyu basitçe anlatmak gerekirse bilgisayar üzerinden yaptığımız her şey işlemciye muhakkak uğrar. Yani klavyedeki bir tuşa basmamız, fareyi hareket ettirmemiz birebir olarak işlemcide gerçekleşir.

ANAKART NEDİR ?

Bu terimi her nekadar bilgisayarlarla ilgili olarak kullansakta anakartlar, televizyonlardan bilgisayarlara kadar bir yelpazede değişik elektronik cihazlarda bulunmaktadıranakart
Bilgisayarlar için ifade edecek olursak, anakart bilgisayarınızın bütün parçalarının ve çevre birimlerinin bağlandığı ve bu birimlerin arasındaki iletişimi sağlayan elektronik devredir.
Bilgisayar donanımlarını birbirlerine bağlamak ve koordineli halde çalışmalarını sağlamak için kullanılan bir donanımdır. Parçaların aralarında iletişim kurmasını ve gerekli işlemlerin gerçekleşmesini sağlamak için anakartlar üzerinde harici işlemci yanında kart işlemcileri de bulunmaktadır. Chipset olarak ta adlandırılan bu işlemcilerin bilgisayar performansı üzerinde çok etkili oldukları bilinmektedir.
Dahili parçaları birbirine bağlamanın yanında bilgisayarı dış çevre ile iletişimini (ses, görüntü, veri) sağlamak içinde üzerinde portlar bulunmaktadır. Kısaca bilgisayarların olmazsa olmaz parçasıdır. Günümüzde birçok anakart üreticisi firma (intel, asus, gigabyte, msi vs..) genellikle birkaç chipset üreticisinin işlemcilerini kullansalar bile kartlar üzerindeki diğer donanım ve araçlar ile birbirlerine karşı üstünlük sağlamaya çalışmaktadırlar.

MONİTÖR NEDİR ?

Monitör, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik ya da elektro-mekanik aygıtların genel adıdır. Monitör, başta televizyon ve bilgisayar olmak üzere birçok elektronik cihazın en önemli çıktı aygıtıdır. Monitör, plastik bir muhafaza içerisinde gerekli elektronik devreleri, güç transformatörün ve resmi oluşturan birimleri içerir. Monitörle bilgisayar arasındaki iletişimi ekran kartı sağlar. Yani, monitörden çıkan veri kablosu bilgisayar kasasında ekran kartına bağlanır. Monitörlerin boyutları inç ölçü cinsinden belirlenir. Monitörlerin boyutları, 14 inç, 15 inç, 15.4 inç (laptop), 17 inç, 19 inç, 22 inç gibi değerlerle ifade edilir. Bu boyut monitör ekranının bir köşesinden diğer köşesine olan uzaklıktır.

MONİTÖR ÇEŞİTLERİ

CRT MONİTÖRLER:

En eski monitor tipidir, çok yer kaplar, enerji tasarrufu yok denecek kadar azdır. İçerisinde bulunan üç ayrı ışın tabancasından çıkan ışınlar renk hüzmesinde süzülerek alüminyum kaplı fosforik yapıya çarpar ve renk olur, bu şekilde görüntü oluşur.


LCD MONİTÖRLER:

Enerji tasarrufu sağlar, kullanım kolaylığı sağlar. Likid kristal yapı barındırır. Florasan lambadan çıkan ışınlar bu likid kristaldan geçer renk plazmasından szülür ve pixel'e renk verir, bu şekilde görüntü oluşur. LCD ekranlarda üretim aşamasında ölü pixeller meydana gelir, bu ölü pixeller gözle görülmez ancak ölü pixel sayısı arttığında görün bozukluğu şeklinde fark edilebilir.


PLAZMA MONİTÖRLER:

Plazma monitorler günlük kullanım için üretilmiş cihazlar değillerdir. Pahalıdırlar, plazma monitorlerde iyon dengesi olan bir plazma ortam bulunur. Bu iyon dengesi görüntü oluşumu sırasında bozulur ve iyonlar bir üst seviyeye geçer. Tekrar dengelenen iyonlar bir alt seviyeye geçerken ışık enerjisi oluşturur. Bu ışık renk plazmasından geçerek pixel'e renk verir. Böylelikle görüntü oluşur.

HARDDİSK(HDD) NEDİR ?

Harddisk, kısaca HDD ya da sabit disk olarak da ifade edilir. Bilgisayar ortamlarında veri saklama ihtiyacını karşılayan donanımdır. Sabit diskler bilgisayarınızı açtığınızda işletim sistemini ve diğer yazılımları sistem belleğine yükler ve kalıcı olarak saklamaya karar verdiğiniz bilgileri PC’niz kapalı bile olsa korumaya devam ederHarddisk
Hard diskler saklanması gereken verileri disk üzerinde manyetik değişim gerçekleştirerek yazarlar. Hard diskleri incelerken mekanik kısım ve hareketli parça içermeyen elektronik kısım olarak ele almak gerekir. Hareketli parçalar sabit disk sürücülerinin çalışmasını engelleyen toz ve diğer etkenlerden korumak amacıyla havası izole edilmiş bir bölme içinde yer alır. Harddisk sürücülerinde ki hareketli parçalar mil, manyetik diskler, okuyucu/yazıcı kafalar, kafaların yerleştirildiği kollar ve kollara hareket veren sistemdir. Verilerin yazıldığı kısım ise disklerdir. Disklerin üzerine yazılan verinin yoğunluğu sabit disklerin veri saklama kapasitesini performansını olumlu yönde etkiler. Disklerin en önemli bölümleri diski oluşturan sert alt tabaka ve üstteki manyetik tabakadır. Bu önemli tabaka için üretici firmalar harddisk tasarımlarında çeşitli materyaller kullanırlar.
Günümüzde ısıya dirençli ve daha ince disklerin yapılabilmesine imkan veren özellikleri açısından cam esaslı diskler alüminyum olanlara alternatif oluşturuyor. Harddisk içindeki diskler üzerinde yüksek hızda dönmeye başladığında kaydırıcıların altından geçen hava akımı okutucu/yazıcı kafaların disklere sürtmeden havada asılı kalmasını sağlarlar. Disklerin üzerindeki manyetik yüzeye neredeyse değecek biçimde konumlanan okuyucu/yazıcı kafa ile manyetik yüzey arasındaki mesafe günümüz sabit disk sürücülerinde 0.07 mm’den bile daha azdır. Kafaları disk üzerinde okunacak yada yazılacak bölgeye götüren ve çok hızlı çalışan kısım ise ‘Actuator’ adındaki kısımdır. Kafalar kaydırıcılara ve kaydırıcılar da kollara bağlı olmak üzere birlikte Actuator’a bağlıdırlar. Hoparlörlerdeki ses üreten manyetik bobine çok benzer biçimde çalışan Actuator adeta ses üreten bir bobin kadar hızlı biçimde kafaları diskler üzerinde içeri ve dışarı yönde hareket ettirir.
Hızla dönen diskler üzerinde okuyucu / yazıcı kafalar, kontrol ünitesinden gelen sinyallere göre hareket ederler.

Ram (Bellek) Nedir ?

Ücretsiz Forex Kitabı Kazanmak için tıklayın RAM, elektrik kesildiğinde içerisindeki veriler kaybolduğundan işlemcinin işleyeceği verilerin tutulduğu geçici bir depolama alanıdır.
Bilgisayar üzerinde işlem yaparken en önemli noktalardan biri yeterli ve kaliteli RAM’lere sahip olunmasıdır. Aksi halde yeterli RAM alanı mevcut değil ise düşük performansın yanında birçok yazılımı çalıştıramama gibi problemler de çıkabilir.

RAM’ler hesap çizelgesi gibi organize edilmiştir. RAM bölümü adreslenerek adresten okuma ya da adrese yazma işlemleri yapılabilir.
Programlar ve veriler kullanımda olmadıkları zamanlarda yığın depolama alanında tutulur. Bu genellikler sabit disk olmakla beraber, USB bellek veya CD, DVD gibi optik ortamlar da olabilir. Talep olduğunda programlar yığın depolama aygıtından RAM'e kopyalanır ve ardından çalışır.
Programların çalışabilmesi için öncelikle RAM’e aktarılması gerekmektedir. Bu işlemin temel amacı, CPU tarafından işlenecek veri ve komutlara çok daha hızlı bir şekilde erişilme ihtiyacıdır.
CPU RAM’e sabit disklerden çok daha hızlı erişir.
Eğer çağrılan program sahip olunan RAM’den daha büyük boyutta ise belirli aralıklarla sabit diskten transfer yapılması gerekmektedir. Bu özellikle büyük bilgisayar oyunları ve çok RAM kullanan tasarım programlarında ortaya çıkabilir.
RAM’in bu tarz yetersiz kalması durumlarına karşın işletim sistemi Page File servisi ile sabit diskin bir kısmını RAM gibi kullanmaya çalışır.


RAM ÖLÇÜM BİRİMLERİ


- RAM modülleri Bayt cinsinden ifade edilir.
- 256 MB, 512 MB, 1 GB, 2GB modüller halinde satılır.
- 1 Bayt (B) = 8 Bit
- 1 Kilobayt (KB) = 1024 Bayt
- 1 Megabayt (MB) = 1024 KB = 1,048,576 Bayt
- 1 Gigabayt (GB) = 1024 MB = 1,073,741,824 Bayt
- 1 Terabayt (TB) = 1024 GB = 1,099,511,627,776 Bayt


RAM ÇEŞİTLERİ

SRAM (static ram)
DRAM (dinamic ram)
EDRAM (enhanced ram)
EDORAM (extended data output ram)
SGRAM (senkronize grafik ram)
SDRAM (senkronize dinamic ram)
DDR SD RAM (double data rate synchronous dynamic ram)

BİLGİSAYARI HIZLANDIRMA YOLLARI

BİLGİSAYARI HIZLANDIRMA YOLLARI

İlk olarak izleyeceğimiz yol bilgisayarın virüsten dolayı yavaşlama ihtimali üzerinde olacaktır.virüs programı ile bilgisayarı taratın ve bulunan virüslerin temizliğini yapın. (System32 dosyası içerisinde virüs bulursa karantiya alın ve sakın silmeyin !) Program çalışmasını bitirdikten sonra bilgisayarı yeniden başlatın.


Daha sonrasında bilgisayarın içerisindeki ihtiyacınız olmayan dosya ve programları kaldırın. Program kaldırma yöntemini Program ekle ve kaldır ile yapın.

C: sürücüsü ne kadar dolu ise bilgisayar o kadar yavaşlar.

Ve son olarak Ram'inizi değiştirmeyi tavsiye edebilirim. Ram'in yüksekliği bilgisayarın hızlı çalışmasında önemli rol oynayan bir faktördür.