24 Ekim 2013 Perşembe

MONİTÖR NEDİR ?

Monitör, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik ya da elektro-mekanik aygıtların genel adıdır. Monitör, başta televizyon ve bilgisayar olmak üzere birçok elektronik cihazın en önemli çıktı aygıtıdır. Monitör, plastik bir muhafaza içerisinde gerekli elektronik devreleri, güç transformatörün ve resmi oluşturan birimleri içerir. Monitörle bilgisayar arasındaki iletişimi ekran kartı sağlar. Yani, monitörden çıkan veri kablosu bilgisayar kasasında ekran kartına bağlanır. Monitörlerin boyutları inç ölçü cinsinden belirlenir. Monitörlerin boyutları, 14 inç, 15 inç, 15.4 inç (laptop), 17 inç, 19 inç, 22 inç gibi değerlerle ifade edilir. Bu boyut monitör ekranının bir köşesinden diğer köşesine olan uzaklıktır.

MONİTÖR ÇEŞİTLERİ

CRT MONİTÖRLER:

En eski monitor tipidir, çok yer kaplar, enerji tasarrufu yok denecek kadar azdır. İçerisinde bulunan üç ayrı ışın tabancasından çıkan ışınlar renk hüzmesinde süzülerek alüminyum kaplı fosforik yapıya çarpar ve renk olur, bu şekilde görüntü oluşur.


LCD MONİTÖRLER:

Enerji tasarrufu sağlar, kullanım kolaylığı sağlar. Likid kristal yapı barındırır. Florasan lambadan çıkan ışınlar bu likid kristaldan geçer renk plazmasından szülür ve pixel'e renk verir, bu şekilde görüntü oluşur. LCD ekranlarda üretim aşamasında ölü pixeller meydana gelir, bu ölü pixeller gözle görülmez ancak ölü pixel sayısı arttığında görün bozukluğu şeklinde fark edilebilir.


PLAZMA MONİTÖRLER:

Plazma monitorler günlük kullanım için üretilmiş cihazlar değillerdir. Pahalıdırlar, plazma monitorlerde iyon dengesi olan bir plazma ortam bulunur. Bu iyon dengesi görüntü oluşumu sırasında bozulur ve iyonlar bir üst seviyeye geçer. Tekrar dengelenen iyonlar bir alt seviyeye geçerken ışık enerjisi oluşturur. Bu ışık renk plazmasından geçerek pixel'e renk verir. Böylelikle görüntü oluşur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder